Mijn winkelwagen:

U hebt niets in uw winkelwagen.

Wijnen uit de Duitse Pfalz

Duitsland is één van de meest noordelijk gelegen wijnbouwlanden, tot 51° NB, met 13 wijnregio’s. De Pfalz is met ruim 23.000 hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met voorop Riesling.

De Koning van de witte wijnen is er inmiddels de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 hectare wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen ondermeer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz. Rode wijnen worden steeds belangrijker. In de Pfalz wordt, naast de klassieke Spätburgunder, ook Shiraz, Merlot en Cabernet Sauvignon geproduceerd. Ondertussen zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse rode wijngebied.

De bodem bestaat uit bontzandsteen, kalkhoudende leem- en klei, mergel, keuper met muschelkalk, geïsoleerd graniet, porfier en kleileisteen. Deze diversiteit levert een scala aan wijnen.

In juni 1971 is de (nieuwe) wijnwetgeving in Duitsland ingevoerd. Hiermee is tevens een classificatiesysteem opgezet. De 13 wijnbouwgebieden zijn hierin vastgelegd. Dit zijn de zogenaamde “Qualitätswein bestimmte Anbaugebiete (QbA)”. Elk gebied is verdeeld in districten die hier ”Bereiche” heten. Een Bereich vertegenwoordigt groepen wijngaarden die men “Grosslagen” noemt. De meest nauwkeurige herkomstbenaming is dan de “Einzellage”. Een Einzellage is een wijngaard. Meestal is deze verdeeld tussen meerdere individuele wijnboeren. Meerdere wijnboeren dragen zo dezelfde wijngaardnaam op hun etiket. Er wordt verder veel geregeld in deze wetgeving o.a. opbrengsten per hectare, druivenrassen per regio en alcoholpercentages. De Pfalz bestaat uit 2 Bereiche, 25 Grosslagen en 323 Einzellagen.